Avelshundar

Tik som jag har avelsrätt på: 


SE VCH Blazing Fowler´s Honey Bee " Nåva"


Nåva är född 5 mars 2019. Hon är ett litet energiknippe med stort föremålsintresse och jaktlust. Hon älskar att arbeta och är lättriggad. Hon skulle nog trivas väldigt bra med att få vara stötande hund och få jaga efter rådjur eller andra klövvilt. Hon apporterar gärna och bra och är viltspontan. Hon arbetar gärna och bra i vatten, har inga problem med att ta sig fram och igenom terräng. 


I april 2021 debuterade Sven och Nåva på tollingjaktprov. Vi hade tränat mycket på stadgan och den satt bra! Hon tollade jättefint, var helt tyst, hade snabba upptag och gick snabbt i vattnet.  Det blev inget pris ändå för Nåvas avlämningar behöver förbättras. Hon tycker så mycket om att hämta fåglar så hon vill inte lämna dem direkt till Sven utan vill gärna gå runt honom lite först. Det blir fortsatt träning på denna detaljen och ny start efter sommaren säger Sven.  För den praktiska jakten så är viljan och förmågan att leta upp och hämta fåglar det viktigaste, finliret med avlämningar är störst problem på prov.


Husse Sven har haft tjänstehund i många år (och brukar vara med på SM för tjänstehundar, ofta med pallplacering) och tränat mycket personspår och andra grenar på brukshundklubben. Nu med Nåva blir det varierat och han och jag tränar apportering med sikte på att gå till pris på tollingjaktprov. Eftersom jag samtidigt tränar Aslan på elitnivå får Sven en målbild för framtiden. Nåva har stort intresse för vilt och är Svensk viltspårchampion. Det är "mycket hund i liten förpackning" och det är jättespännande att se henne utvecklas ihop med Sven Hemmingsson. Jag har avelrsätt på en kull och det blir troligtvis 2023. Troligtvis kommer jag leta efter en hane med lite mer höjd på benen och som gärna lämnar av apporter direkt. Han ska komma från friska, arbetsvilliga linjer. 

Tik som jag har avelsrätt på: 


 RLD N RLD F Gunzeal´s Beyond Vega "Vilda"


 Vilda är född 14 augusti 2019. Jag kallar henne Vilda-Vega eftersom mamman till My Melody-kullen också heter Vilda (och för att skilja dem åt säger jag då Vilda- Madicken till henne).


Vilda är en liten nätt tik, väldigt lik tikarna hon stammar från. Vilda tränas i rallylydnad och har diplom i både nybörjarklass och fortsättningsklass. Hon är godkänd i anlagsklass viltspår och tränar med sikte på att ta ettor i öppenklass och bli champion. Matte Rebecka kör till mig från Skåne för att träna både viltspår och apportering och jag har fått följa Vildas uppväxt.


Vilda har spontana upptag och bra avlämningar. Vilda är en balanserad, relativt självstänig men samarbetsvillig tik som inte hetsar upp sig. Hon är lydig och tycker mycket om att träna. Hon är momentsäker när hon lärt sig något. Hon är helt tyst. Hennes kullsyster Lyra (förare Thomas Johansson) har debuterat på tollingjaktprov och fått ett 3e-pris och ett 2a-pris på sina två första starter. Vildas pappa är Mille (utställningschampion, viltspårchampion och apporterar duktigt på praktisk jakt) och mamma är Trixa från min Epic-kull. 

Jag har avelsrätten på en kull och planerar att para Vilda med en lämplig hane 2022.  Rebecka lägger upp många foton och träningsfilmer på sitt instagramkonto @trainingtollers

Hane som jag har avelsrätt på: 

Blazing Fowler´s Fizzy Prosecco "Ego"

Ego är född 28 september 2019 och fortfarande på tillväxt och utvärdering. Han är kullbror till Molly, som jag sparat själv som jakthund. Ego älskar vatten och lägger sig gärna i både sin lilla plastpool, i havet eller i vattenfyllda diken. Ego sparade jag för jag var väldigt kräsen vem jag ville sälja honom till. Han har stor kapacitet, stor arbetslust och stor vilja. Han behöver en vänlig men bestämd hand som formar honom att göra rätt och han lär sig väldigt fort. Han är en vacker hane. Ego behöver växa lite till och mer utvärdering behöver göras innan det eventuellt kan bli aktuellt med avel. Ego och hans kullsyskon har en medfödd talang för apportering. Vid 1,5 års ålder ( i skrivande stund) fungerar inte Ego ihop med sin mamma och ägare Frida. Det är mycket avundsjuka och bråk. Vi letar därför efter en möjlighet att ge Ego ett nytt hem där han kan få stå i centrum, få utlopp för sitt behov av  mycket träning och att rikta energin i rätt riktning. 


Egos HD index är 98 (juni -21) och han är röntgad med HD B/B och ED ua (0). Det finns kullsyskon och halvsyskon (samma pappa) som röntgats med HD A/C och B/C, så det är ett minus och ett frågetecken vad gäller nedärvning av anlag för HD-fel. 

PRA kan vara A eller B (ska testas om det blir aktuellt med avel) 


image3 (1)
ego excellent
ego huvud
image1 (5)
ego
05298872-97F7-404F-9761-1584C4900E21
image1 (2)
ego huvud sidan
33153898-F209-447A-ACB0-396812A58C4C
image2 (3)